Tijd voor de beste onderhoudstips

Zoals voor het beste paard van stal geldt: wie iets vaak gebruikt, moet het ook goed onderhouden. En we begrijpen volledig dat jouw Finest plank iedere dag weer uit de kast wordt getrokken om gerechten te bereiden of gebruikt wordt als borrelplank, kaasplank, tapasplank, dessertplank… Of toch als pannen onderzetter? De mogelijkheden van deze planken gemaakt van gerecycled papier zijn ronduit eindeloos! Het is dus de hoogste tijd voor wat onderhoudstips voor deze duurzame en ambachtelijke snij- en serveerplanken, zodat jij ze zo lang mogelijk kan blijven gebruiken.

Vaatwasser klaar? Uitruimen maar!

We hebben het al vaker uitgelicht: geen afwasborstel hoeft eraan te pas te komen – je zet de planken gewoon in de vaatwasser en klaar zijn ze voor het volgende gerecht. Dit is natuurlijk al een hele verbetering op gebied van gebruikersgemak en hygiëne ten opzichte van de standaard houten planken. Let wel op: de planken kunnen kromtrekken als je ze na een wasbeurt te lang in de vaatwasser laat staan. Dit is natuurlijk alleen maar een extra steuntje in de rug om het uitruimen van de vaatwasser niet dagen uit te stellen. Mocht je het vergeten zijn: don’t panic! Zet de plank nogmaals in de vaatwasmachine, waarna je hem er wél gelijk uithaalt zodra de vaatwasmachine klaar is en de plank is weer recht.

Een druppeltje olie doet wonderen!

Naast dat de planken recht blijven, wil je natuurlijk dat de planken jarenlang blijven shinen in jouw keuken en op tafel. Net zoals bij veel andere materialen het geval is, is het oppassen geblazen met voedingsmiddelen zoals lever, papaja’s en rode bieten. De planken zijn vlekbestendig, maar kunnen dit soort zuren niet aan. Ook kunnen na langdurig gebruik snijsporen en verkleuringen ontstaan. Een teken van liefde! Wil je de planken weer in ere herstellen? Een druppel olie doet wonderen en haalt de originele kleur van de planken weer terug.