Duurzaamheid in houtbewerking

Een duurzame keuze maken: hoe doe je dat? Kies je dan voor een snijplank van hout of kunststof? We snappen dat je soms door alle planken het bos niet meer ziet. Zeker omdat de houten snijplanken lange tijd niet van harte welkom waren in de keuken. ATMK is blij dat wetenschapper Dean O. Cliver en microbioloog Rijkelt Beumer aantoonden dat de houten plank wél voedselveilig is. Hout heeft zelfs bepaalde antibacteriële eigenschappen waardoor het de voorkeur heeft!

Naast de hygiënische voordelen die een houten snijplank van ATMK heeft, is het ook een bewustere keuze. In deze blog vertellen we je daar meer over. Voortaan weet je waarom een Finest snij- en serveerplank van gerecycled papier mens- en milieuvriendelijk is en wat het FSC-keurmerk betekent. Last but not least hebben we nog een leuke hygiëne tip voor je.

Snij- en serveerplanken van gerecycled papier

De Finest snij- en serveerplanken, gemaakt van zaagafval en dunne laagjes gerecycled papier, zijn pas echt tof! Vele laagjes papier en houtvezels worden onder hoge druk stevig op elkaar geperst met hars. Zo ontstaat een duurzame, robuuste en slijtvaste plank die ook nog eens in de vaatwasmachine kan.

Wat maakt een plank van gerecycled papier dan precies zo duurzaam? ‘Gerecycled’ geeft het al een beetje weg. Voor dit papier hoeven geen bomen gekapt te worden in een productiebos, maar wordt gebruik gemaakt van oud papier. Zo wordt het milieu minder belast en proberen we ons steentje bij te dragen aan de circulaire economie. Bovendien gaat een Finest snij- of serveerplank van ATMK héél lang mee! Daar wordt Moeder Aarde ook echt blij van. ;)

Wat zegt het FSC-keurmerk jou?

Voortaan weet je dat. Het FSC-keurmerk verzorgt de droom van iedere boom: groeien in een duurzaam beheerd bos! De Forest Stewardship Council (Raad van Goed Bosbeheer) is een internationale organisatie die hoge eisen stelt aan een sociaal en duurzaam bosbeheer. In FSC-bossen kunnen houthakkers veilig werken en wordt het leefgebied van planten, dieren en lokale bevolkingsgroepen beschermd. Ook worden de bomen zo geoogst dat het bos de tijd heeft om zichzelf te herstellen. Verantwoord bosbeheer zorgt dat onze prachtige bossen worden behouden. Pas wanneer alle schakels in de handelsketen aantonen zich aan de regels van het FSC te houden, kan een houten product als FSC-product worden verkocht.

Wij vervaardigen uitsluitend handgemaakte snij- en serveerplanken van FSC-gekeurd eikenhout uit Frankrijk of iepenhout uit Nederland.

We garanderen je snij- en serveerplanken met een eerlijke en verantwoorde afkomst. 100% natuurlijk en duurzaam! Check jij vanaf nu ook bij jouw leverancier of verkoper of het houten product een FSC-keurmerk heeft? Zo kun je een bewuste keuze maken.

Hygiëne, duurzaamheid én kwaliteit

We willen dat onze planken vriendelijk zijn voor mens en natuur. Ook hygiëne en kwaliteit zijn dus erg belangrijk! Snijsporen in planken van kunststof worden al snel een broedplaats voor bacteriën. Gelukkig hebben onze houten snijplanken van nature een antibacteriële werking; hout remt de groei van bacteriën en kan deze zelfs uitroeien. Ook behandelen we onze snij- en serveerplanken met witte mineraalolie waardoor ze nog beter bestand zijn tegen vuil en vocht.

Hygiëne tip!

Kunststof snijplanken zijn er in verschillende kleuren, zodat kruisbesmetting kan worden voorkomen. Rood voor vlees, groen voor groente en blauw voor vis. Ondanks dat wij duidelijk fan zijn van hout vinden we het gebruik van verschillende planken zeker geen gek systeem. Hoe kun je jouw houten planken dan goed uit elkaar houden? Laat ‘vlees’ in de plank laseren of graferen. Of kies voor een leuk plaatje van een biefstuk, broccoli of zeebaars. Zo weet je precies waar je de plank voor moet gebruiken. Handige tip toch!