Karin runt een bedrijf in bewerkt hout: ‘Ik leerde het mezelf aan’

Een vrouw die nog zelf achter de machine staat – dat zie je tegenwoordig niet vaak. Bij ATMK in Den Hoorn wél. Karin den Dulk (50) is het liefst elke dag te vinden in haar eigen werkplaats, waar ze grote platen, gemaakt van houtresten en gerecycled papier, verwerkt tot snij- en serveerplanken.

Karin weet zich uitstekend een weg te banen in de wereld van houtbewerking. Dat doet zij samen met haar man Michel en ook hun twee kinderen helpen regelmatig een handje mee. Karin vertelt: “Als we extra handen nodig hebben, dan komen de kinderen graag helpen. We vinden het fijn om met het gezin aan het werk te zijn.”

Mooie producten zónder bomen te kappen

ATMK maakt snij- en serveerplanken die mooi staan in de keuken. En heel fijn: ze worden ook nog eens gemaakt van duurzaam materiaal. “De producten worden gemaakt van zaagafval en dunne laagjes gerecycled papier. Deze laagjes worden onder hoge druk stevig op elkaar geperst met hars. Zo ontstaat een duurzame, robuuste en slijtvaste plank die ook nog eens in de vaatwasmachine kan. Voor onze producten hoeven dus geen extra bomen gekapt te worden in een productiebos,” zegt Karin. “Zo wordt het milieu minder belast en dragen we ons steentje bij aan de circulaire economie.”

“Ik doe niet onder voor de mannen in dit wereldje.”

Een andere weg

Karin en Michel hebben beiden geen achtergrond in de houtbewerking. “Michel was ambtenaar en zelf kom ik uit het onderwijs. We komen wel uit families met timmermannen. Daarbij vonden we klussen altijd leuk om te doen. Maar nooit zo professioneel als dat we nu doen hoor. Dat hebben we beiden moeten leren, maar inmiddels doe ik niet onder voor de mannen in deze wereld”, vertelt Karin.

Karin ontwerpt, freest en lasert de planken helemaal zelf: “Ik vind het heerlijk om te werken met grote freesmachines en zagen.”

De toekomst

Karin en Michel hadden veel bestellingen van horecabedrijven, dat viel door het coronavirus grotendeels weg. “Maar het heeft ons ook goede dingen gebracht”, vertelt Karin. “We hebben onze website omgebouwd naar een webshop. En we proberen nu onze planken in winkels te krijgen. Het lijkt me fantastisch dat je door de stad loopt en je dan je eigen product ziet liggen. Dat zou ik geweldig vinden.”